santjordi2La Rambla és una meravella. És un dels pocs carrers de Barcelona en el qual em sento plenament bé. Sempre hi ha prou gent com per trobar-hi un o altre conegut, però n’hi ha sempre suficient com per a passar desapercebut si convé”

Un Sant Jordi de fa 30 anys moria Josep Pla, un dels grans noms de la literatura i la cultura català del segle XX. I trenta anys després compartiem  Maneres de viure des de La Rambla, el carrer predilecte en la Barcelona de Josep Pla. La Universitat, el carrer Pelai i l’Ateneu són els punts fixos dels seus moviments quan un jove Pla estudia dret a la ciutat.

I afegeix Pla en les pàgines del seu Quadern gris, “Humanitat de la Rambla, aquest carrer insondablement humà ! Quantes històries entren i surten cada dia d’aquest cafès, d’aquestes botigues, d’aquestes escales. L’aire està impregnat d’humanitat”.

Descripcions d’un jove Josep Pla d’una Rambla de començament del segle XX traçades en passatges del Quadern Gris.

El dia de Sant Jordi va ser una jornada particular pel Maneres de viure que des de les 8 del matí i fins les 11 va viure la diada dels llibres i les roses des de La Rambla de Barcelona, davant del Palau de la Virreina. Un dia esplèndit on varem viure en primera persona com despertava des de el centre de la ciutat Sant Jordi 2011.

Amb Carme Parras varem entrar a la Boqueria, escoltant com despertava el Mercat. Blanca Lucas ens va llegir la premsa del dia des d’un quiosc de la Rambla. Montse Huguet va conversar amb floristes per les Rambles. I des de l’estudi de la COM a La Rambla, Jordi Sacristan parlava el Conseller de Cultura Ferran Mascarell, el llibreter Josep Cots, autors com Márius Serra, Albert Espinosa, Isma Prados, Bel Olida, Sónia Fernández… entre d’altres.  Tot amanit amb la música de la Sant Andreu Jazz Band i l’humor dels monologistes Albert Boira i Joan Martí Piñol. Un matí on varem sumar adhesions a la ràdio pública local.

A més dels col·laboradors habituals del programa, Antoni Puigverd, Rafael Vallbona, Juan Villoro i Josep Muñoz.

I diumenge…

Més Maneres de viure el cap de setmana “santa”. A les vuit descobríem la Manera de viure de l’Anna, una persona amb una alta dependència. Amb els Tertulians ocasionals, recuperàvem records de Setmana Santa. Gisela Puntí lligava música, paraules i sentiments i Juan Sámchez-Enciso, ens explicava l’art d’educar en temps d’adolescència a partir del somriure de Plató. A les 9, darrer lliurament de la conversa fragmentada d’abril amb el llibreter Guillem Terribas. A l’espai Maneres de viure millor descobríem amb Paz Torrebadella de l’estupidesa emocional. A partir de les 10, condició de mare ens descobreix la història de l’actriu Mercè Llorens a partir de la mirada de la seva mare la Clementina Serra. I a la part final del programa obríem el Cineclub del Maneres de viure amb Carme Gallego. Tancàvem programa amb la postal local de Rafael Vallbona.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *