iodur de plataFa pocs dies va caure la tercera pedregada de la temporada a les terres de ponent. Va fer malbé gairebé el 80% de la collita en les més de 6.500 hectàrees de cultiu del sud est de la Noguera, el nord oest de l'Urgell i també una petita part del Pla d'Urgell. Aquesta calamarsada ha reobert el debat sobre què cal fer amb aquest fenomen que en poca estona pot acabar amb una collita sencera. Una d'aquestes opcions és la introducció del iodur de plata, un compost químic que altera els núvol i evita les tempestes. Els detractors afirmen que és èticament irresponsable l'ús del iodur per modificar els fenomens naturals i, a més, asseguren que és ineficaç, il·legal i que pot ser nociu per la salut. Per contra, hi ha qui n'és favorable, per tal d'evitar perdre tota la collita, davant l'elevat cost que suposa la instal·lació de xarxes protectores, l'alternativa més recomanada al iodur de plata. N'hem parlat amb Gerard Batalla, de 'Som lo que sembrem', Xavier Gorgues, responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, i el meterològec Albert Borràs, director de l’estació meteorològica de Pujalt, a l’Alta Anoia.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Vídeo

la_tarda

    Etiquetes