la-tardaEstem d’estrena! Inaugurem una nova pàgina web, on podeu trobar les seccions i entrevistes que fa cada dia el programa, en col·laboració amb més d’una vintena d’emissores d’arreu del país. Ara ens trobarem a www.laxarxa.com/latarda.

Visita’ns i troba els continguts més propers a tu!

Els Torraires de Montblanc en plena actuació

Els Torraires de Montblanc en plena actuació

Catalunya té una gran tradició en colles castelleres, però no totes són grans! Hi ha moltes colles acabades de néixer, o molt joves, petites, amb pocs membres… aquest dimarts hem conegut la realitat dels que la majoria de vegades queden en segon pla de la mà dels Vailets de Gelida, els Torraires de Montblanc, els Castellers de Lleida i els Nois de la Torre. I a sobre hem conegut tots els detalls del Concurs7!

[continua…]

I a la tercera hora de ‘La Tarda d’Estiu’ d’avui, la trentena i última edició, hem anat fins a Esplugues de Llobregat, població a 9 quilòmetres de Barcelona però que conserva encant i personalitat. Abans que res hem recordat la història ceramista d’Esplugues, amb la Fàbrica Pujol i Bausis com a gran exponent durant el segle XIX, un episodi clau de la Guerra del Francès que va ocórrer en aquesta població i la bateria antiaèria que es va instal·lar a la muntanya de Sant Pere Màrtir. Finalment hem parlat amb el nostre col·laborador cinematogràfic Jesús Gonzàlez dels estudis Esplugues City on es van rodar una bona colla d’spaghetti western i hem tancat parlant amb la Janaína Gonçalves, brasilera que viu a la ciutat des de fa 31 anys.

fotoCoixineraFOTODEFAMILIAweb

El bloc musical de ‘La Tarda d’Estiu’ ha tingut un caràcter molt especial per tots aquells que fem possible el programa des de Mataró Ràdio. Per dos motius: el primer és que el grup convidat d’avui, La Coixinera, és l’autor de ‘El Ciri’, la peça que hem usat tot aquest estiu per encapçalar i tancar cada dia el nostre programa; el segon és que amb aquest grup de folk amb arranjaments moderns de Mataró hem tancat el cicle d’entrevistes a grups del territori que hem anat fent cada dia a la segona hora del programa. Així que gràcies, La Coixinera, i fins molt aviat.

Torredembarra encara no està oficialment de festa però a partir del dia 30 i fins el dia 5 celebrarà la seva Festa Major, al voltant de Santa Rosalia. Una festa amb gran protagonisme popular on tenen lloc activitats curioses com l’Entrega del Dot, en record a una antiga tradició del poble, o els versots satírics -dedicats als polítics locals- que tenen lloc enmig del Ball Parlat que se celebra després de l’Ofici de Festa Major, el dia 4. Hem repassat com sempre les músiques tradicionals de la població -en aquest cas amb Raúl Flores- i hem parlat de castells amb Efren Garcia, especialments dels Nois de la Torre, la colla castellera local.

 

fotoEmptyCageRUBÍweb

Des de Rubí, al Vallès Occidental, han vingut avui els Empty Cage per ensenyar-nos la seva música, aquest particular blues-rock que practiquen. La revista ‘Enderrock’ els acaba de dedicar la portada del mes d’agost ja que van ser els guanaydors del concurs de maquetes Sona 9 2012. El grup comença a fer-se un lloc a la nova escena nacional i actualment presenta el seu primer disc, gravat als estudis Music Lan. El grup el formen Sergi Estella (veu i guitarra) i Gerard Tort (bateria).

fotoWANTUMweb

La formació Wantun, que té el seu epicentre a la població de Blanes, ha estat el convidat musical de la setzena edició de ‘La Tarda d’Estiu’. Amb el seu pop indie expressat en el seu nou treball, ‘Ep!’, que és de fet un EP amb 4 temes, dos dels quals ens han tocat en directe. Aleix Iglesias (guitarra i sintetitzador), Jordi Ibáñez (guitarra), Ricard Borrell (baix) i Toni Sánchez (veu) han vingut acompanyats de pares, companyes i amics per tal que els poguéssim conèixer una mica millor.

La tercera hora de ‘La Tarda d’Estiu’ avui l’hem dedicat a parlar de Sant Joan de Vilatorrada, una població a tres quilòmetres de Manresa que va créixer moltíssim arran de la presència de la fàbrica Pirelli molt a prop d’on finalitza el seu terme municipal. De fet, la fàbrica, que va tancar el 2009, estava dins del municipi de Manresa, però en realitat hi havia més santjoanencs treballant-hi que no pas manresans. De tot això n’hem parlat amb l’historiador Jordi Bonvehí i amb Josep Giralt, antic treballador de la fàbrica i director de Ràdio Sant Joan. Més enllà de la Pirelli, Sant Joan de Vilatorrada s’afirma amb personalitat i per exemple organitza la primera Festa Major específicament per nens i joves de Catalunya. També hem conversat amb el compositor Agustí Charles, fill de la població.

fotoBULMAariadnaolle

Bulma són de Sant Pere de Ribes, de la comarca del Garraf, i els agrada identificar-se com a oriünds d’aquesta zona. Hem comptat a l’estudi de Mataró Ràdio amb Gerard Gómez, Francesc Pascual i Toni Jordán, tres dels components de la formació, que acaba de treure el primer àlbum, ‘Petons de peix’, i que es defineix com un compendi de sons diversos però amb el pop com a base. També ens han acompanyat dues amigues, la Ruth i l’Anna, per parlar-nos de com els veuen des de casa seva.

La primera hora de ‘La Tarda d’Estiu’ d’avui l’hem dedicat a parlar de Manlleu, que inicia la seva Festa Major aquest mateix vespre amb el pregó de festes a càrrec de l’actor manlleuenc Xavier Boada, en Roger Prats de la telesèrie de TV3 ‘La Riera’. La Festa del Serpent, que tindrà lloc el dia 14, ha estat l’eix sobre el qual ha girat la secció d’etnomusicologia i les entrevistes a Pere Callís, organitzador de l’activitat, i al regidor de Cultura de la població, Àlex Garrido. Es tracta d’una celebració que requereix de l’organització de més de 200 persones cada any i que atrau gran nombre de visitants, escenificant la llegenda del Serpent, un ésser mitològic que -com en tot conte popular- acaba sent derrotat.

Vídeo

la_tarda

    Etiquetes