070514 - psicologiaEstem en l’era de la informació, podem conèixer tot el genoma humà, tenim tècniques de neuroimatge que ens permeten veure el cervell. També comptem amb computadors capaços d’analitzar un gran volum d’informació. Tot i així,quan un psiquiatra ha de triar quin tractament donar a un pacient amb depressió ho ha de fer entre més de 20 tipus de fármacs antidepressius, sense saber quin d’ells és el més adient. Tot i que està demostrat que el canvi de fàrmac té efectes devastadors pels pacients, la tria del fàrmac es fa per assaig i error: és a dir, es tria un fàrmac, i si va bé se segueix el tractament. Si no, es canvia per un altre.

Per què la recerca no ha estat capaç de predir el curs d’un malalt en depressió major? És degut a com es defineix el trastorn? Estem entenent la salut mental de la manera més eficaç possible pels pacients?

Avui ens proposem entendre millor per què emmalaltim mentalment, com es diagnostica un trastorn mental i quina es la millor manera de tractar-lo. També ens preguntarem com es fa un diagnòstic psiquiàtric i analitzarem quin paper estan tenint les farmacèutiques a l’hora de definir què és un trastorn mental. A la següent entrevista la Raquel Iniesta en parla amb el Jordi Obiols, psiquiatra i catedràtic de psicologia clínica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *