Entrevista a la doctora Magda Vila de l'Institut de Ciències del Mar

Entrevista a la doctora Magda Vila de l’Institut de Ciències del Mar

La importància de l’aigua per l’ésser humà és indiscutible: estem formats d’aigua en un 60% del pes corporal en els homes i a prop del 50% en les dones. Ingerir aigua diàriament és indispensable per mantenir la nostra salut. I a més d’ingerir-la, també ens beneficia capbussar-nos-hi.

En aigua dolça: s’ha comprovat que la hidroteràpia té beneficis ben clars sobre el nostre metabolisme, ajudant a curar diferents malalties del sistema nerviós i de la circulació. I també en aigua marina. Ja a la més llunyana antiguitat, Hipócrates, Galè i Avicena entre d’altres metges coincidien en destacar l’acció beneficiosa , fortificant i curativa dels banys d’aigua de mar.

A la platja de Lido a Venècia, es creà el primer institut dedicat a estudiar com afecta la nostra salut els banys marins i des de llavors hem anat coneixent millor els efectes positius de l’aigua de mar en el nostre organisme. En aquest programa ens demanem com està el nostre mar. Està preparat per a que puguem gaudir d’un bany reparador?

A Catalunya tenim una àmplia façana marítima: segons el departament de territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la costa de Catalunya s’estén des del cap Falcó al nord, fins al riu Sènia, al sud i té una longitud de 580 km. No en va som mediterranis, fins la medul•la, tenim la platja a tocar dels dits i d’una manera o altre tots en gaudim.

Ara bé, en quin estat es troba el nostre litoral? Ens preocupa l’alteració dels ecosistemes i la invasió de noves espècies, la despoblació de sorra de les platges, la contaminació al litoral que és motiu de conversa no tan sols a Catalunya sinó també al Parlament Europeu. Malgrat que les mesures establertes els darrers anys han millorat alguns aspectes, algunes altres continuen essent un problema greu.

Per analitzar-ho tot plegat ens visita la Dra Magda Vila, investigadora del Grup d’investigació sobre Processos Biològics Litorals del Departament de Biologia Marina i Oceanografia, Institut de Ciències del Mar.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *