El cantant i compositor francès Georges Moustaki, autor de cançons que s’han convertit en clàssics com ‘Milord’ i ‘Le Métèque’, ha mort aquest dijous al matí als 79 anys. Giuseppe Moustaki va néixer a la ciutat egípcia d’Alexandria el 3 de maig de 1934; amb arrels familiars en els jueus italians de l’illa de Corfú, va créixer en el si de la comunitat grega, en un ambient cospmopolita que determinaria tota la seva obra.
Fascinat per la cançó francesa, el 1951 s’intal·la a París, on fa les feines més variades mentre intenta obrir-se camí en el món de la música, i adopta el nom de Georges en honor de Georges Brassens. Un moment determinant en la seva vida és aquell en què coneix la cantant Édit Piaf, per a la qual escriurà la cèlebre peça “Milord”, amb un èxit que el consolida com a autor de cançons.
Com a solista, l’èxit li arriba el 1968 quan escriu la seva cançó més coneguda, “Le métèque”, que esdevé ràpidament un cant emblemàtic a la llibertat i l’internacionalisme. Després en vindran moltes altres: “Ma Solitude”, “Ma liberté”, “En Mediterranée”, “Il y avait un jardin”, “La marche de Sacco et Vanzetti”, etc.
Georges Moustaki va tenir una relació molt especial i intensa amb el públic català i artistes com Paco Ibáñez i Marina Rossell. El 2011, Rossell va enregistrar el disc ‘Marina Rossell canta Moustaki’ amb els ‘hits’ del cantant adaptades al català. “Moustaki és un savi llegendari que ha agafat la vida amb les dues mans”,deia ella. Moustaki, preguntat pel resultat del disc, diu: “És una fusió artística i musical altament reeixida”.

marina-rossell-moustaki

 

Al Catsons, la Gisela Puntí va dedicar un programa de ràdio a aquest disc de la Marina Rosell, que us oferim a continuació: