Manuel Fraga a Redacció Vespre de COMRàdio

Arxiu històric - 16/01/2012

Fraga

Manuel Fraga Iribarne va morir el vespre d’aquest diumenge 15 de gener als 89 anys a causa d’una parada cardíaca. Recuperem una conversa que mantenia amb Jordi Sacristán al programa Redacció Vespre a finals de la dècada dels 90.

Manuel Fraga va néixer a la localitat de Villalba, a Lugo, el 1922. Va ser ministre d’Informació i Turisme entre 1962 i 1969, durant la dictadura de Franco. Durant aquesta etapa va protagonitzar alguns episodis que han passat a la història.

Va promoure el desenvolupament del turisme a Espanya a principis dels anys 60. Una altre fita va ser la Llei de Premsa i Imprempta, que va eliminar la censura prèvia. Famós és el bany que va protagonizar el 1966 aparentment a la platja de Palomares, a Almería, després que un bombarder nord-americà tingués un accident i deixés caure cinc bombes atòmiques sobre el mar i la costa de la localitat.

Després d’un parèntesi com a ambaixador a Londres, Fraga va ser nomenat vice-president i ministre de Governació amb Carlos Arias Navarro, ja amb el rei Joan Carles.

D’aleshores és la seva frase famosa “La calle es mía”, després de l’intent fallit de l’oposició de manifestar-se el Primer de Maig de 1976.

Amb la caiguda d’Arias Navarro, Adolfo Suárez, es converteix en president del grovern i crea la Unió de Centre Democràtic. Fraga no es veu dins la UCD i inicia un procés que el porta a fundar Aliança Popular.

Sens dubte una de les fites de Fraga va ser el seu paper en la redacció de la Constitució.

Aquesta contribució i la seva aposta pel consens van marcar aquells anys. Un període “tacat” amb l’intent de cop d’Estat de Tejero.

Després d’una breu etapa com a eurodiputat, l’any 1990 va arribar a la presidència de la Xunta de Galícia, que abandona el 2005.

Durant aquesta època, Manuel Fraga va defensar un autonomisme fort en que defensava la identitat cultural gallega dins d’Espanya.

Els darrers anys de la seva vida va ocupar un escó com a senador autonòmic per Galícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Vídeo

laxarxaradio

    Etiquetes