50 aniversari de El setze jutges

Arxiu històric - 19/12/2011
  • setze jutgesEls Setze Jutges celebren les seves Bodes d’Or. Justament el 19 de desembre fa 50 anys del seu primer concert, considerat el tret de sortida del moviment de la Nova Cançó.
  • Els Setze Jutges va ser un grup de cantants en llengua catalana fundat el 1961 per Miquel Porter i Moix, Remei Margarit i Josep Maria Espinàs.
  • De l’Arxiu històric de COMRàdio recuperem quatre programes. Aquell dia amb Lluís Serrahima, on es recordava un article seu de gener de 1959 que es considera el text fundacional del moviment de la nova cançó “Ens calen cançons d’ara” i tres edicions de Cançons al vent amb Josep Maria Espinàs, Quico Pi de la Serra i Guillermina Motta.
  • La missió d’Els Setze Jutges era impulsar el moviment de la Nova Cançó i normalitzar i defensar l’ús del català cantant cançons contemporànies en aquesta llengua.
  • Els primers membres, com Miquel Porter i Moix o Josep Maria Espinàs, van decidir retirar-se quan apareguessin cantants professionals. Varen començar cantant cançons pròpies i versions de cantants francesos, especialment Georges Brassens, un dels màxims exponents de la cançó protesta. Més tard el cercle s’anà ampliant amb nous cantants: Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Remei Margarit, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Maria Amèlia Pedrerol, Joan Ramon Bonet, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach i Rafael Subirachs. El cantant Raimon també estigué vinculat al grup durant els inicis de la seva carrera.
  • El 13 d’abril de 2007, el grup de cantants en el seu conjunt va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca en favor de la cultura i la llengua catalanes durant la dictadura.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Vídeo

laxarxaradio

    Etiquetes