Recordem Josep Termes

Arxiu històric - 10/09/2011

josep termesJosep Termes Ardèvol (1936) ens deixava aquest 9 de setembre.

A Tal com som de COMRàdio amb Jordi Sacristán, repassavem els detalls de la seva vida.

Josep Termes, historiador especialitzat en el moviment obrer català, docent i premi d’honor de les lletres catalanes 2006.

Josep Termes Ardèvol (Barcelona, 27 de juliol de 1936 – 9 de setembre de 2011)[1] fou un historiador català especialitzat en el moviment obrer català del segle XIX i segle XX.
[modifica]Biografia
Llicenciat en farmàcia i lletres per la Universitat de Barcelona l’any 1963, el seu activisme en contra del règim del general Francisco Franco va provocar que fos expulsat de la Universitat de Barcelona l’any 1958 i el 1966. Obtingué el doctorat en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1971, universitat de la qual també va ser professor. Ha estat catedràtic d’història contemporània a la Universitat de Barcelona entre el 1982 i el 1991, any en què va passar a la Universitat Pompeu Fabra, en concret a l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives. Es jubila l’1 d’octubre del 2006 i va morir el 9 de setembre del 2011.
En l’àmbit de la recerca, Termes s’ha centrat sempre a estudiar el moviment obrer català dels segles XIX i XX i les vinculacions d’aquest amb el catalanisme polític. D’aquesta manera, Termes ha combatut les tesis de Jordi Solé i Tura sobre l’origen burgès del catalanisme. També ha revisat d’altres teories sobre la història de la Catalunya contemporània a partir de les conclusions extretes del seu vast coneixement dels moviments socials i d’una lectura científica i popular de les interpretacions fetes per Antoni Rovira i Virgili.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Vídeo

laxarxaradio

    Etiquetes