9431057_7661616cEl 5 de maig es commemora l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen per part de les tropes de l’exèrcit dels Estats Units dirigides pel general Omar Bradley.

Uns 10.000 republicans exiliats per la guerra civil espanyola van anar a parar al camp de Mauthausen i 8.000 van ser assassinats. Per preservar la memòria, el maig del 2003, el programa La República amb Joan Barril emetia un reportatge, realitzat per Toni Miedes.

El document recull el testimoni de José Maria Aguirre, Ramon Buj, Joaquim Orús, Ramiro Santiesteban, republicans que van patir l’infern nazi. El reportatge també ofereix l’anàlisi dels historiadors Ernest Gallart i Jordi Moliné que aporten les claus per entendre perquè els exiliats van conèixer de manera directe l’horror de la deportació i com la van patir.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Vídeo

laxarxaradio

    Etiquetes