Els manaies de Girona

amuntiavall - 17/04/2011

manaies_de_gironaDescobrim qui són els manaies i en concret a : S’anomena manaies als soldats romans que, tradicionalment, desfilen per Setmana Santa.
Qualsevol grup d’armats o manaies se sol compondre de dues seccions bàsiques, els soldats amb llança i una banda de percussió, tot i que els grups més nombrosos han arribat a incorporar bandes de vent o fins i tot soldats a cavall. A més a més però, els diferents grups consten d’un capità -sovint anomenat centurió o capità manaies que pot ésser acompanyat o no d’una guàrdia personal- i d’un o més estendards que poden prendre la forma d’estendard de tela o del clàssic signi romà. En aquests estendards, és tradicional penjar unes cintes commemoratives de les diferents trobades d’armats i manaies que s’organitzen arreu del país.
Pel que fa a les desfilades i exhibicions en si, podem destacar les diferents formes com alguns grups piquen la llança al terra -sempre al ritme de la percussió- mentre caminen al pas així com les diferents exhibicions de maniobres de la tropa, anomenades figures o quadres, en què es destaca la perfecta sincronia de tots els components. Un bon exemple de figura o quadre és la de l’estrella, molt comuna per tot arreu de Catalunya.
També caldria esmentar, en el terreny de la banda, el fet que tot grup d’armats consta de dues marxes per desfilar, la lenta -la més típica de Setmana Santa- i la ràpida -que té uns aires més militars-
Els Manaies recorren els carrers de Girona per fer el lliurament del Pendó fins al domicili del Pendonista on es fa entrega de la insignia de l’associació que queda custodiada a casa seva fins la Processó del Divendres Sant.

Deixa un comentari

L'adreça electrónica no es publicarà.
Els camps necessaris estan marcats amb  *

Etiquetes